Tijdens het weekend van 5 en 6 juli werd een aloude traditie nieuw leven ingeblazen. Op initiatief van jeugdschaakclub Op Eigen Wieken uit Leiden en de jeugdafdeling van SV Leiderdorp waren ruim 50 van de sterkste jeugdspelers uit Nederland in Leiden neergestreken om een heel weekend de degens te kruisen. Tijdens dit toernooi staat serieus spel en lange schaakpartijen centraal, maar is ook veel ruimte voor ontspanning en verbinding.

 

In drie groepen werd gespeeld om aantrekkelijke geldprijzen. In de C-groep, waar veel jonge talenten speelden, was het vooral een lokale aangelegenheid. Jord Ypma van de Leidse Stormpionnen won daar de eerste prijs. De B-groep was de grootste groep met deelnemers uit verdere windstreken. De 1e prijs werd een prooi voor Jesse Allaart uit Eindhoven. De allersterkste spelers speelden in de A-groep. In deze groep speelden meerdere huidige en voormalige Nederlandse kampioenen. Rosa Ratsma uit Voorschoten was de lokale favoriet voor de titel. Zij verzaakte niet met een perfecte score van 100%. Daarmee wist zij haar broer Midas Ratsma en Dimitrios Loutagrotis uit Coevorden op respectabele afstand te houden.

Zowel spelers, ouders en begeleiders waren blij dat na jaren dit toernooi dat in het verleden bekend stond als de Grand Prix terug is op de schaakkalender. Het voorziet in de behoefte voor de wat oudere jeugd die niet alleen langere wedstrijden wil spelen, maar ook het gezamenlijke eten en de avondwedstrijd kan waarderen. De 2e editie is meteen vastgelegd voor het weekend van 4/5 juli 2015 en in de tussentijd nemen bevriende verenigingen in de Haagse en Rotterdamse regio het stokje over.

A-groep
A-groep
analyse
analyse2
analyse3
avondeten
B groep
C groep
ontspanning
speelzaal
spektakelprijs