Afdrukken

Leidse schaakbond maakt sterke indruk op NK-E: 4e plaats bij jongens, 2e en 3e plaats bij meisjes

Image Net als voorgaande jaren streed de schaakjeugd uit Nederland tijdens het paasweekeinde om de titels van beste jeugdschaker in de E-categorie (2003 en jonger). Een hele groep kinderen uit de Leidse regio ging naar Waalwijk: 3 meiden van OEW (Alisha Warnaar, Eva van Harten en Marieke Wagenaar) en 3 jongens van SV Leiderdorp (Ivan Kroetkov, Marc Kentstra en Quinten Salomons). En dat ging super: Maar liefst 3 prijzen voor de Leidse bond!!

Allereerst de verrichtingen van de jongens. In een zwaar veld van 42 deelnemers uit het hele land moesten de mannen zich staande proberen te houden. Voor Marc was het een zware eerste dag. Achter elkaar kreeg hij hoger geplaatste tegenstanders voor zijn kiezen. Toch wist hij 1 punt te veroveren. De tweede dag ging het echter geweldig. Hij vocht zich omhoog naar 4 punten en presteerde daarmee boven verwachting. Marc is geboren in 2004 en mag volgend jaar weer een poging wagen. Ivan pakte het op de andere wijze aan. Hij had een flitsende start van 2,5 uit 3, maar kon het tegen de toppers helaas niet bolwerken. Na een aantal ongelukkige nullen, knokte Ivan zich goed terug en sloot het toernooi toch met een mooie winstpartij af. Net als Marc eindigt hij op 4 punten.

Quinten was als 19e geplaatst en voor velen de verrassing van het toernooi. De eerste dag ging hij helemaal los en versloeg de ene na de andere tegenstander. En niet de minsten: onder andere Jonas Hilwerda, EK-ganger van vorig jaar moest eraan geloven. Na dag 1 stond hij op de gedeelde 1e plaats. Op dag 2 kon hij meteen vol aan de bak tegen de topfavoriet en uiteindelijke winnaar. Hij gaf goed weerspel, maar haalde het net niet. De rondes daarna toverde hij opnieuw mooie stellingen op het bord tegen (op rating) sterkere tegenstanders. Maar ook hen lukte het niet om Quinten te verslaan! Nadat er stevig gerekend was kon hij op het podium om de beker voor de 4e plaats (gedeeld 3e met 6,5 uit 9) op te halen.

Ook in de meisjesgroep liet de Leidse schaakbond van zich spreken. Voor Marieke was het haar eerste NK. Meteen in de eerste ronde zorgde ze voor een verrassing! Ze won van een veel hoger ingeschaalde tegenstandster. Daarna kreeg ze het echter zwaar en begon ook de vermoeidheid van zo’n intensief toernooi toe te slaan. Maar een aantal verliespartijen sloeg haar niet uit het veld, en ze eindigde met een remise en een winstpartij. Hierdoor kwam ze op een keurige 3,5 punt uit 9 partijen.

Eva heeft al veel meer ervaring in het spelen van NK's. Toch zat het haar niet helemaal mee, want ze verloor op de eerste dag tweemaal van op papier zwakkere tegenstandsters. Gelukkig wist ze zich steeds te herpakken, en bleef ze in de race voor de prijzen. Uiteindelijk behaalde ze een mooie derde plaats. Ook Alisha had al eerder aan een NK meegedaan, en ze begon heel goed met drie overwinningen. Daarna verloor ze van de uiteindelijke kampioene. Na een aantal gelukkige winsten moesten de dames in de achtste ronde tegen elkaar. Een spannende partij volgde, waarin Alisha uiteindelijk aan het langste eind trok. Ook de laatste ronde wist Alisha te winnen, waardoor ze zich verzekerde van de tweede plaats! Een superresultaat, want naast de grote gouden beker heeft ze hiermee ook recht op deelname aan het Europees Kampioenschap in Montenegro.