Een online GP dat is toch iets anders dan een echte, maar met 68 deelnemers van 10 schaakverenigingen was er op woensdagmiddag 6 mei veel belangstelling.

De twee fotootjes laten zien hoe het er thuis aan toe kan gaan. Mayra laat zien dat wachten tussen de partijen aangenaam gemaakt kan worden met het lezen van de Donald Duck, net als op de club, en Jonathan laat een gevaar zien: dat je als het ware de computer binnengezogen wordt.

Er werd gespeeld in drie groepen (=toernooien) in de online club van de Leidse Schaakbond Jeugd op chess.com. De groepen waren ingedeeld op sterkte en de wedstrijdvorm was Zwitsers. Met een speeltempo van 8min+8s verliep het toernooi vlot en vielen de wachttijden mee. De zeven ronden namen iets minder dan tweeënhalfuur in beslag.

Voor zo’n eerste keer verliep het heel goed, iedereen zat op tijd klaar in het goede toernooi. Online schaken kent wel zijn eigen probleempjes en dynamiek: je moet goed blijven opletten wanneer je weer aan de slag moet. Wel kun je, als je klaar bent, de partijen van anderen in je toernooi bekijken. Helaas waren er ook wat pechvogels, zoals Simon, Mats, Shanay, Connor, Stephan en Tex, die de verbinding kwijt raakten of op onverklaarbare manier hun partij verloren. Als je het toernooi verlaat kun je eigenlijk niet meer terugkeren. Je mag dus je scherm of je tabblad van je browser niet verlaten, maar het kan ook aan de verbinding met het internet liggen, en soms gebeuren er op chess.com onverklaarbare dingen. Er is op dat moment weinig aan te doen. Wel is het mooi dat je je partijen terug kunt vinden en na kunt spelen.

Groep 1.
In groep 1 stevende Abisan met 6 uit 6 op de overwinning af, en ook al versloeg Akshaj hem in de laatste (zevende) ronde, dat was niet voldoende om Abisan in te halen. Konrad, Akshaj en Thomas deelden de 2e tot de 4e plaats met 5 punten. Opvallend is dat de topscoorders lang niet allemaal tegen elkaar speelden. Misschien is dat zo omdat het een zeer evenwichtige groep was met veel kanshebbers, en daardoor "verrassende" uitslagen: iedereen was in staat om het de ander zuur te maken. Behalve de onverstoorbare winnaar dan.
Mooiste partij: Daniel in zijn partij tegen Kavin. Een korte toelichting staat hieronder.



Dit is de partij tussen Daniël met wit en Kavin met zwart.
In een voor velen waarschijnlijk onbekende opening ontwikkelde Daniël snel zijn koningsvleugel en zette zijn koning veilig. Dat gaf hem vervolgens genoeg tijd om met een pionoffer de centrale lijnen op de zwarte koning te openen. Toen Daniël vervolgens de koningsstelling nog verder openbrak met een kwaliteitsoffer was er geen houden meer aan voor zwart.

Het eerste diagram laat de stelling zien bij de 12e zet. De zwarte koningsstelling is al wat gehavend en wit opent gedecideerd een nieuw e openlijn met e2-e4. En op de 18e zet (het tweede diagram) breekt hij de koningsvleugel helemaal open met het kwaliteitsoffer Te1xe6, en de aanval wordt beslissend.

Groep 2
In groep 2 was Lars Mulder van schaakclub Caissa ongenaakbaar met 7 uit 7. Ook Luuk en Ashwath, die gedeeld 2 en 3 werden met 5 uit 7, moesten het onderspit delven; zij leverden ook nog een punt in tegen respectievelijk Ywein en Elza. De kruistabel met uitslagen staat hieronder.
Mooiste partij: de partij van Ywein tegen Luuk werd als mooiste gekozen. Een korte toelichting staat hieronder.



Dit is de partij tussen Ywein met wit en Luuk met zwart.
Beide spelers centraliseren hun stukken en doen hun beste om de open lijn te bezetten. Ywein weet vervolgens op een slimme manier met zijn paard de stelling binnen te dringen en een kwaliteit te winnen. Wanneer vervolgens de stelling open komt, weet hij mooi gebruik te maken van de zwakke witte velden in de zwarte stelling. In de partij gaat hij consequent in de aanval.

Het eerse diagram laat de stand zien op de 26e zet met wit aan zet. Hij speelt f2-f3, wel gedurfd want zijn dame staat gepend, maar de f-lijn gaat open en de aanval wint. Aan het slot van de partij zet wit mooi mat met de loper: Lf3xd5.

Groep 3
In groep 3 tekende zich een kopgroep af van vier spelers (Dhruv, Raúl, Alexander en Stephan), waarbij Stephan de pech had dat zijn partij in de 6e ronde van het scherm verdween en geen punten opleverde. Raúl leverde een punt in tegen Kim en speelde remise met Alexander. Ondertussen ging Dhruv onverdroten door en hoewel Raúl hem in de onderlinge partij versloeg, werd hij toch de winnaar van groep 3. De kruistabel met uitslagen staat hieronder.
Mooiste partij: de jury honoreerde de voordracht van Stephan en vond zijn partij met Sam de mooiste. Maar ook de verliezer deed het goed in die partij en beiden krijgen een prijsje. Een korte toelichting staat hieronder.



Dit is de partij tussen Stephan met wit en Sam met zwart
Stephan zorgt er voor dat hij geen herdersmat gezet wordt, ontwikkelt vervolgens goed zijn stukken en zet zijn koning veilig. Daarna gebruikt hij al zijn stukken bij de aanval om de zwarte koning onder vuur te nemen; ondertussen houdt hij ook zijn eigen verdediging in de gaten!

Het eerste diagram is de stelling na de na de 11e zet van zwart: Lh1-f3. Even daarvoor was zwart listig met de loper binnengedrongen om de toren op h1 te veroveren, toen ging wit met de loper van f1-h3, mooi op de diagonaal en viel dus de zwarte loper op h1 aan. Zwart probeert nu zijn loper te redden door Lh1-f3, zie diagram. Wit speelt nu slim Td1-f1: hij pent de loper en die dreigt snel verloren te gaan. Zwart bedenkt echter heel mooi g7-g5, op weg naar g4. Wit is nog sneller en valt met Pc3-d5 de dame aan, het wordt erg ingewikkeld en Sam raakt als eerste de draad kwijt en verliest zelfs de dame, maar is nog lang niet verloren. Het tweede diagram laat zien hoe wit het mooi afmaakt met op de 24e zet een aftrekschaak: de pion gaat van e6-e7 en de zwarte toren gaat verloren.

De organisatoren: Reina Boeerigter, Leonore Biemans-Braggaar en Jetze Heun.