Dit verslag laat bezienswaardige partijen zien van de online GP die plaats vond 21 november bij de club Leidse Schaakbond Jeugd op chess.com. Er werden 7 ronden Zwitsers gespeeld met een speeltempo van 8min+8s. De uitslagen zijn te vinden via de volgende link: GPOnline 21 november - Uitslagen


In een online snelschaakpartij van 8min+8s is het natuurl ijk bijna onmogelijk geen fouten te maken, en het feit dat er fouten gemaakt worden zegt niet zoveel over de kwaliteit van de partij. Bovendien, veel zogenaamde fouten zouden niet eens ontdekt worden als er geen computers zouden zijn. Bovendien is het soms van belang hoe je de partij meemaakt en in welke toernooifase die gespeeld wordt. Zo heb ik in de beslissende ronden met veel plezier de beslissende partijen gevolgd en leefde ik mee met de spelers. Ook op die momenten werd er volop gestreden en hielden velen het hoofd koel. Tenslotte is het begrip "mooi" ook niet zo gemakkelijk te definieren.

Hironder een selctie van partijen. Op chess.com kun je als deelnemer alle uitslagen vinden en ook de partijen naspelen. Je moet dan gaan naar de pagina van de Leidse Schaakbond Jeugd en in het menu (rechts) “Live toernooien” kiezen.

Isafara Gergin - Sascha Kurt . Beide spelers gaan volop aanvallend de opening in en proberen elkaar af te troeven. Als na alle schermutselingen de mist optrekt heeft wit twee pionnen voor de kwaliteit. Helaas geeft zwart daarna te gemakkelijk de kwaliteit terug en zou wit met twee pluspionnen wel moeten wiinnen in een moeilijk toreneindspel. Maar zwart doet wat nodig is: met heel actief spel van de toren weet hij uiteindelijk door een elegante zet remise af te dwingen. Maar kijk nog eens goed naar de slotstelling. Had zwart zo'n zet al lang in gedachten en toen in tijdnood na 88 zetten snelschaak bedacht hij zich niet? Een eerlijke uitslag in een boeiend duel.

Rawi Wortman - Prayan Sai Kumar. Een mooie partij zonder echte fouten, waar beide spelers goed weten waar de gevaren loeren en in het eindspel precies op tijd hun wederzijdse sterktes en zwaktes op de damevleugel aanvallen en verdedigen. Leerzaam. Misschien had wit bij de torenruil op de f-lijn kunnen proberen de koningsvleugel zo neer te zetten dat er voor hem later een optie zou zijn om binnen te komen, maar bij goed spel van zwart was dat ook niet gelukt.

Prayan Sai Kumar - Jonathan Vijver. Een mooie partij waarin zwart consequent op de damevleugel druk uitoefent en wit uiteindelijk bezwijkt. Wit had in de verdediging beter gebruik kunnen maken van het thema ongelijke lopers, maar dat is niet altijd gemakkelijk.
Isafara Gergin - Daan Heus. Een korte partij van 8 zetten, met een mooi stikmat.


Kobe Smeets - Stefan van der Duijs. Een hele spannende partij. Van beide kanten actief gespeeld. Een stukoffer van wit. Veel moeilijke keuzes te maken.


Rashaan Boots - Barsin. Een spannende partij waarin zwart een stukwinst over het hoofd ziet, maar ja, dat overkomt ons allemaal wel eens. Wit rond het eindspel keurig af.


Jurgen van Delden - Manixia Wortman. Een mooie partij met wederzijdse dreigingen. Aan het einde krijgt Manixia de overhand.


De gebroeders Jurgen en Matthan van Delden kunen schaken als de besten. Maar ook dit kan je overkomen. Toch nog remise in een partij van Matthan met zwart; het is altijd uitkijken geblazen! En Jurgen werd verrast in de onderlinge partij en ging een beetje onnodig mat achter de paaltjes.Dat Jurgen ook kan winnen laat hij zien in deze regelmatige partij: Diana Chitimia - Jurgen van Delden.


Diana had een beetje pech toen ineens in de tweede ronde de partij op chess.com stokte. Maar dat ze kan schaken zien jullie hier, waarmee Diana samen met Rudraksha de prijs voor de mooiste partij verdient.
Diana Chitimia - Rudraksha Garg.


Gergo Kovacs - Arish Gayen. Zwart bereidt een mooi mat voor over de lange diagonaal.
--/--