In navolging van de door de regering genomen maatregelen en de daarbij behorende adviezen en de besluiten van de KNSB, zijn alle activiteiten die onder de verantwoordelijkheid van de LeiSB vallen tot  1 juni afgelast/uitgesteld.

Dat betreft voor de jeugd activiteiten zoals de grandprixs, de pupillendag, de teamkampioenschappen, de LeiSB en Nationale schoolkampioenschappen, de PK A&B, de NK's, zie ook berichten hieronder. Ook zijn de KNSB - en de LeiSB competities stilgelegd  De KNSB probeert alternatieve data te vinden voor een aantal activiteiten, en ook de LeiSB zal dat proberen te doen, maar voorlopig blijft dat erg speculatief. De kalender is voor zover opportuun aangepast, zodra het enigszins mogelijk is zal er een aangepaste kalender opgesteld worden. 

Bij verschillende verenigingen worden er online competities/toernooitjes georganiseerd. Ook zal een geplande training voor getalenteerde jeugd online plaatsvinden.

Het laatste twee berichten van de KNSB staan hieronder:
Gedateerd 24 maart 2020

20/20244
 
Aan de regionale jeugdleiders
 
Beste jeugdleiders,
 
In verband met de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus willen we je informeren dat alle NJK’s in april, mei en juni zijn gecanceld.
Zie de berichtgeving hierover op onze website:
www.schaken.nl/nieuws/verbod-samenkomsten-tot-1-juni-gevolgen-voor-schaakevenementen-knsb-tot-en-met-juni
 
Voor het NJK ABC zijn al nieuwe data bekend, 10-16 augustus in Almelo.
Voor het NK D en NK E worden nog nieuwe data gezocht.
Voor de overige NK’s is niet zeker of deze nog gehouden kunnen worden dit jaar, de Nationale Pupillendag wellicht in het najaar. Voor het NK scholen zal in ieder geval nog een alternatief via online schaken worden aangeboden.
 
De geplande jeugdleidersvergadering van 11 april gaat uiteraard ook niet door. We zien elkaar hopelijk weer in het najaar. De datum zullen we t.z.t. bekend maken.
 
Betreft de Jeugdclubcompetitie kwalificaties, er is in ieder geval uitstel tot begin van de zomervakantie. De landelijke wedstrijden staan gepland vanaf 12 september. We gaan er vooralsnog vanuit dat dit door kan gaan, maar daar zullen we later meer over berichten.
 
We kregen nog een vraag over schaakexamens. Geplande schaakexamens kunnen het beste naar het begin van nieuwe seizoen worden doorgeschoven. Laat de clubs en scholen dan eerst nog een paar opfris lessen geven en dan pas de schaakexamens.
 
Schaakmatties. Een paar bonden zijn bezig om iets op te zetten voor hun leden en verenigingen op Schaakmatties. Dat juichen we van harte toe. We kunnen jullie ook toegang geven tot de verenigingen die al op schaakmatties zitten. Vervolgens kunnen jullie een club voor de bond creëren voor deze verenigingen en toernooien organiseren.
 
Veel succes met al jullie activiteiten de komende periode.
 
Met vriendelijke groet,
Koninklijke Nederlandse Schaakbond
 
Eric van BreugelGedateerd 25 maart

20/20248
 
Aan de besturen van regionale en bijzondere bonden,
 
Geachte bestuursleden,
 
Zoals jullie ongetwijfeld weten, heeft de overheid besloten om de maatregelen voor bijeenkomsten en evenementen te verlengen tot 1 juni a.s., en ook de grens van 100 personen te laten vervallen. Op basis van deze nieuwe informatie hebben wij daarom besloten de KNSB-competitie en KNSB-bekercompetitie te stoppen. De resterende ronden zullen niet meer worden gespeeld. Ook alle individuele Nederlandse jeugdkampioenschappen gaan niet door, net als de twee NK’s voor basisscholen (teams en 345). Voor de jeugdkampioenschappen zoeken we nog naar alternatieve data, maar we weten uiteraard niet of dat gaat lukken. Voor de 2 basisschooltoernooien willen wij een alternatief online toernooi organiseren. We hebben de direct betrokkenen inmiddels geïnformeerd.
 
Het zijn vervelende beslissingen, die we liever niet hadden willen nemen. Beslissingen die zelf ook weer consequenties kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de beslissing over promotie/degradatie in de KNSB-competitie, die we volgende week samen met de regionale bonden gaan nemen. Er is ongetwijfeld meer. We zijn nu druk bezig om alle gevolgen te inventariseren, en zullen in de komende weken bepalen hoe we daarmee willen omgaan.
 
We hopen dat deze beslissingen jullie duidelijkheid geven. Hopelijk biedt het houvast bij de beslissingen die jullie nog te nemen hebben bij de activiteiten van jullie eigen bond.
 
Met vriendelijke groet,
 
Dharma Tjiam
Directeur