Op 11 maart hadden de schakers van de Montessorischool Oegstgeest succes, toen ze zich plaatsten voor de - daarna door de Corona-maatregelen afgelaste - finale van het basisschoolschaken van de Leidse Schaakbond. Toen werd er voor het laatst in het echt - met bord en stukken - gespeeld. De afgelopen weken hebben opnieuw een aantal Montessori-schakers succes gehad tijdens het NK Schoolschaak Basis Onderwijs Online 2020 van de (landelijke) Schaakbond. Dit toernooi was voor alle leeftijdsgroepen van het basisonderwijs. De schakers worden op de Montessorischool getraind door jeugdleiders Rob Uittenbogaard en Henk van der Scheer van het Leidsch Schaakgenootschap (LSG)).

Montessori-schakers tijdens de halve finale van het basisscholenkampioenschap schaken van de Leidse SchaakbondMontessori-schakers tijdens de halve finale van het basisscholenkampioenschap schaken van de Leidse Schaakbond

Op zaterdag 13 juni zijn de Montessori-schakers gedeeld tweede geworden tijdens de finale van het NK Schoolschaak BO Online 2020 van de (landelijke) Schaakbond, gehouden op
chesskid.com. Tijdens het online toernooi van vijf partijen (van 5 min. + 5 sec.) speelden ze in een veld van 93 sterke schakers. Tijdens het toernooi voorzag meester Rob (LSG) voor de ouders verzameld op een gezamenlijke whatsapp-toernooitribune, het spel van commentaar!
"Tobias ruimt keurig 3 pionnen van tegen stander op en kan vervolgens zelf een Dame halen. Prima eindspeltechniek: vol punt!"
"Jonathan met wit in een Ruy Lopez weergaloos naar een vol punt in 13 zetten mat!"
"Ziet er goed uit voor Elyas!"
 
Het team van de Montessorischool Oegstgeest bestond uit zes spelers. Alle zes eindigden ze bij de eerste 45 in de ranglijst. De vier hoogste scores telden mee voor het eindresultaat. Het team uit Hengelo, dat kampioen werd, behaalde 15 punten (van de maximaal te behalen 20 punten) en de schakers van het Montessori-team wisten, net als twee andere schoolteams, maar liefst 14,5 punten te behalen. Hiermee werden ze gedeeld tweede!
 
Aan deze finale gingen vier schaakweken vooraf; drie kwalificatieweken en een halve finale. Elke schooldag was er een online toernooi, waar elke keer ruim 100 kinderen aan deelnamen. De Montessorischool Oegstgeest speelde met twee teams. Het eerste team plaatste zich met 15 punten en het tweede team plaatste zich met 13 punten voor de halve finale. Tijdens de halve finale behaalde het eerste team op de eerste speeldag (8 juni) - de middag ná de eerste dag dat alle schoolkinderen weer een volledige dag naar school gingen - meteen al 17 punten. Daarmee stonden ze de hele week bovenaan in de ranglijst van de halve finale. Dat beloofde dus wat voor finale, en die belofte hebben ze met verve waargemaakt! Hartstikke goed geschaakt!
 
De Montessori-schakers tijdens dit toernooi waren Tobias Persson (LSG), Siebe Jan van der Salm (schoolschaker), Jonathan Vijver (OEW), Elyas Nyoto (LSG), Nils Kruizinga (OEW), Pieter van der Salm (schoolschaker), Sam Moeri (OEW) en Casper Moeri (OEW).
 
Online schaken is natuurlijk heel anders dan aan een bord met echte stukken, en dat is soms best lastig en teleurstellend, als er technische problemen zijn. En als je allemaal thuis online schaakt, kun je je overwinningen niet samen vieren, en heb je ook niet het gevoel een team te zijn. Via whatsapp hebben sommige kinderen en de ouders elkaar op de hoogte gehouden van de uitslagen, de stand, het plezier, en de teleurstellingen, zodat er wel een teamgevoel was. Met een fantastisch resultaat!

Informatie: