De Leidse schaakbond heeft ongeveer 400 jeugdleden. Meer dan 50 jongens en meisjes uit de Leidse regio reisden op zaterdag 21 oktober naar Eindhoven om daar mee te doen aan het Open Nederlands kampioenschap Rapid-schaak 2006. Dat toernooi was dit jaar voor het eerst echt open, zodat ook buitenlanders mee konden doen. Er werd gespeeld volgens een Zwitsers systeem met in de eerste ronde een vreemde variant: indeling alfabetisch op voornaam.
De sfeer was goed, de organisatie soepel en de lokatie aan de TU Eindhoven als altijd in orde. Erg aardig waren de partijen op de electrische borden die ook in de zaal en thuis www.nbsb.nl  te volgen waren.

In totaal gingen de jeugdschakers van de LBS met 10 bekers naar huis, waaronder twee eerste plaatsen (jaargang 1991 en 1992) en twee meisjeskampioenen (1996 en 1997). Yme Gorter (LSG/Philidor) werd 4e in de categorie 1989. Thijs Roorda (Philidor) 9e in jaargang 1990. Giel van Rijn (Leiderdorp) met 7 uit 9 op weerstand 1e in de categorie 1991.
De mooiste prestatie leverde Harry van Vliet (Philidor/OEW) die met een fantastische 8,5 uit 9 kampioen werd in de jaargang 1992. Hij deed dat o.a. met een overwinning op Voorschotenaar Vincent Blom, die met een beker voor de vijfde plaats in deze categorie naar huis ging.

Jaargang 1995 leverde Leiderdorps/Zoetermeers succes: Marco Kirana werd hier vierde. Voorschotenaar Midas Ratsma werd negende. In de groep 1996 werd Myrre Hortensius meisjeskampioen. Met een mooie 6,5 uit 9 werd ze vijfde; Rosa Rotsma uit Voorschoten haalde in deze groep plaats 10. Willemijn de Voogt (ook L’dorp) had met 7,5 uit 9 een prachtig resultaat in jaargang 1997. Gedeeld eerste, maar een tweede prijs vanwege de weerstandspunten. Meer 1997ers haalden hier de top tien: Alexander Polak (OEW) werd hier zevende en Yvar Verseef haalde een tiende plaats.

In de jongste categorie (geboren in 1998 en jonger) werd Sasha Shikman (L’dorp) vijfde en Maarten van Harten (OEW) zesde. Al met al een mooi toernooi voor de LSB-teams.
Alle uitslagen zijn te vinden op de website van de Brabantse schaakbond: www.nhsb.nl , onder toernooien.

Jos Damen