Kampioenschap Leidse Schaakbond E-Meisjes, gespeeld op 26 oktober 2006

  

Dit kampioenschap gold tevens als voorronde voor de nationale titel in april volgend jaar in Waalwijk, waarvoor de eerste twee meisjes zich konden kwalificeren. Dus er stond meer op het spel dan alleen de regionale titel.

Er werd gespeeld in de Kastanjelaanschool in Leiderdorp en het geval was dat er helaas louter meisjes van SV Leiderdorp deelnamen.

 

Willemijn de Voogt werd vorig jaar tweede achter Myrre Hortensius, maar die mocht nu niet meer meedoen, omdat zij bij de oudere D-tjes gaat meedoen. Dus Willemijn was vastbesloten dat het ditmaal haar beurt zou zijn. Zeker gezien het feit dat zij afgelopen zaterdag reeds Nederlands Kampioen Rapidschaak werd en dus als grote favoriet aan deze titelstrijd begon.

 

In de eerste ronde won Willemijn van Asa van Lit en Rosanne Pries van Jaimy Pieterson. Beide uitslagen waren  verwacht. In ronde twee won Willemijn wederom, ditmaal van Jaimy, maar waren Rosanne en Asa in een felle strijd gewikkeld. De winnaar zou vrij zeker bij de eerste twee eindigen en dus naar het NK mogen. Rosanne stond de hele tijd ietsje voor, maar het duurde nog vrij lang voordat deze voorsprong en de ervaring van Rosanne de doorslag gaven.

De derde ronde won Asa van Jaimy en waren de plaatsen 3 en 4 verdeeld. Willemijn en Rosanne, beide verzekerd van een ticket naar het NK, konden vrijuit schaken om het kampioenschap.

Vooral Rosanne leek opgelucht, want zij maakte een aanvankelijk licht overwicht van Willemijn ongedaan, maar tegen het einde kon Willemijn toch weer voordeel krijgen en het initiatief nemen. Het duurde nog lang, maar uiteindelijk zag Willemijn  de winnende zet en werd daarmee kampioen van de Leidse Schaakbond.

 

Van harte gefeliciteerd, Willemijn en samen met Rosanne veel succes bij het NK volgend jaar!!

Wat bij dit kampioenschap verder opviel was dat de dames zeer serieus schaakten. In de speelzaal kon je een speld horen vallen.

Verder was het zeer nette handschrift op de notitieblaadjes, vergeleken bij de jongens, ook een vermelding waard.

Tot slot onze dank aan de wedstrijdleider, deskundig en rustig, Joost Vermeend.

 De eindstand:

1 Willemijn de Voogt     3 punten

2 Rosanne Pries              2 punten

3 Asa van Lit                   1 punt

4 Jaimy Pieterson            0 punten

 

Remco van Lit

Image