Marco Kirana LSB-snelschaakkampioen 2006

 

Op zondag 29 oktober werd in de Alettahof in Voorschoten het LSB-jeugdsnelschaakkampioenschap gehouden. Omdat Op Eigen Wieken op deze dag een eigen activiteit organiseerde mochten ook enkele kinderen van de Haagse schaakbond meedoen. Het deelnemersveld kwam zo op 44 kinderen, net iets meer dan vorig jaar.

Volgens het Amsterdamse systeem werd er eerst 3 keer in groepjes van 4 gespeeld. Na deze voorrondes werden er 4 grote finalegroepen gevormd. 2 groepen van 12 en 2 groepen van 10 kinderen.

 

In de hoogste finalegroep was Joris Pries (Leiderdorp) met zijn rating onder de 1000 de grootste verrassing. Martijn Otten (Leiderdorp), Maurice Manoch (Botwinnik Zoetermeer) en Midas Ratsma (Voorschoten) stonden op rating bij de eerste 10, maar wisten zich niet voor groep 1 te plaatsen.

 

De eerste ronde van de hoofdgroep begon direct met een grote verrassing, want Marco Kirana (Leiderdorp) verloor van Gerben van der Hoeven (Voorschoten). In de 5e ronde bracht Marco de spanning terug door koploper Vincent Blom (Voorschoten) te verslaan. Vincent had zijn grootste concurrenten toen al gehad en de rest van de partijen won hij redelijk eenvoudig. Marco kwam nog 2 keer in de problemen en wel tegen de tweeling Elwin en Jasper van der Auweraert (Voorschoten). Tegen Elwin kwam Marco een pion achter in een toreneindspel. Marco had wel een minuut meer tijd en bood remise aan. Met nog 35 seconden op de klok ging Elwin echter voor de winst. Met nog 10 seconden kon Elwin met eeuwig schaak remise maken, maar nog probeerde hij te winnen en dat lukte ook nog bijna. De klok van Elwin stond op 4 seconden toen opeens mat in 1 mogelijk was, maar Elwin speelde ongeveer 5 zetten per seconde en zag het buitenkansje niet. Even later was zijn tijd om en had Marco een vol punt te pakken. In de 9e ronde kwam Marco tegen Jasper een loper voor en met een grote tijdsvoorsprong leek er weinig aan de hand. Jasper stribbelde nog een beetje tegen en kreeg een onverwachte kans toen Marco eeuwig schaak toeliet. Jasper had op dat moment nog ongeveer 20 seconden en miste de kans. De resterende partijen won Marco waardoor hij samen met Vincent op 10 uit 11 kwam. Het prijzengeld werd gedeeld, maar de beker en de titel “snelschaakkampioen van de LSB” was vanwege het onderlinge resultaat voor Marco Kirana. Arres Oudshoorn (OEW) verloor alleen van Marco en Vincent en werd derde met 9 uit 11.

 

De tweede groep werd gewonnen door Martijn Otten, voor Girish van Hall (OEW) en Midas Ratsma. Groep 3 werd een prooi voor Sasha Shikman van Leiderdorp, tweede werd Bram Langeveld van de Vrijpionnen uit Voorhout en derde werd Eric van den Heuvel (Leiderdorp) die de beslissingswedstrijd van Martijn Zwanenburg (Voorschoten) won. Ook in groep 4 was er een beslissingswedstrijd, namelijk tussen Sven van Erp uit Leidschendam en Jelmer van der Hoeven (Voorschoten) om de tweede en derde prijs. Sven won deze strijd. De eerste prijs ging naar Bas Verkleij van de Vrijpionnen.

 

Marcus Driessen