Zaterdag 16 september werd voor het eerst in Baarn het Renate Limbach toernooi gehouden. Dit toernooi is de opvolger van het Mw. Vinke toernooi, een NK rapid voor meisjesteams van de verschillende bonden. Vanwege het recent, op jonge leeftijd, overlijden van schaakster en onderwijskundige Renate Limbach is het toernooi sinds dit jaar aan haar opgedragen.
Haar familie en partner waren tijdens de opening en prijsuitreiking aanwezig.

Behalve een NK rapid voor bondsmeisjesteams (in de categorieën t/m 16, t/m 12 en t/m 10) is het ook een Nederlands rapid Kampioenschap voor dames individueel. De regionale bond met de 4 hoogst geëindigde speelsters wint de Renate Limbach wisseltrofee.

Omdat veel oudere meisjes van onze bond andere verplichtingen hadden gingen we met slechts 1 team naar Baarn. Maar wat voor een team! Myrre Hortensius, Willemijn de Voogt, Asa van Lit (allen SV Leiderdorp), Rosa Ratsma en Simona Lu (beiden SV Voorschoten) deden mee in de categorie t/m 10 jaar. Over de bordvolgorde waren we het snel eens: zowel “op gevoel”, als “op rating” als, zoals de dames uitzochten, “op stappenplan” klopte het helemaal: Myrre (stap 6)  op bord 1, Willemijn (stap 5) op 2, Rosa (stap 4) op 3, Simona (stap 3) op 4 en daarna Asa (stap 2). Ik had de eer als chauffeur en begeleider van dit “dreamteam” op te mogen treden.

Er deden in deze categorie 5 teams mee. Er werd dubbelrondig gespeeld, met 15 min. p.p.p.p. op de klok. Tussendoor hadden we een lunchpauze en twee vrije rondes, vanwege het oneven aantal teams (konden we lekker een ijsje halen). De rondes begonnen goed op tijd, de organisatie was een stuk beter dan wij jarenlang in Amsterdam hebben ervaren.

Nu kan ik wel per ronde verslag doen van wat er gebeurde, maar dat zou vrij eentonig worden: onze meisjes staken met kop en schouders boven de tegenstanders uit! Er werd geen partij verloren, slechts 3 remises werden toegestaan, dus iedereen bleef ongeslagen! Even een korte impressie:

Myrre: had op bord 1 nog de meeste tegenstand, maar haalde een 100% score, waarbij ze ook 2 keer mooi van Mia Rosa Hupkens won!

Willemijn: betrouwbaar op bord 2, zat soms ook op bord 1. Kwam slechts 1 keer wat in de problemen, maar toverde toen “eeuwig schaak” uit de hoge hoed.

Rosa: vond het soms zielig voor haar tegenstander, zodat ze het promoveren en mat zetten zo nu en dan nog even uitstelde.

Simona: het snoepjesmonster en snelheidsduivel. Zij had bepaald geen medelijden met haar tegenstanders en won iedere partij in enkele minuten.

Asa: de jongste van het gezelschap, wilde af en toe wel een ronde vrij, als je zo achter elkaar door moet gaan. Ze deed het keurig met 2 remises en de rest winst tegen die grote meiden!

Al met al werden deze dames met overmacht Nederlands kampioen, wat, naast een herinneringsvaantje, een hele grote medaille en een wisseltrofee opleverde.

Kortom: een leuke dag en de meisjes vroegen op de terugweg al of ze volgend jaar ook weer mee mochten doen. Wat mij betreft gaan we zeker weer en dan graag met nog meer teams!


Meiden in aktie

 

Onze meiden

 

Kampioentje

 

Alle informatie en uitslagen/standen zijn te vinden op de website van het toernooi:

http://www.sgs-schaakbond.nl/toernooien/renatelimbach2006/

<!--[if !supportEmptyParas]--><!--[endif]--> Verslag: Carla Hortensius <!--[if !supportEmptyParas]-->