Scholen Kastanjelaan en Regenboog en Hobbitburcht Alphen naar landelijke kampioenschappen

Op woensdag 27 maart jl. werd in Kindcentrum De Brink in Leiderdorp, het onderkomen van onder andere School Kastanjelaan, de finale van het regionaal kampioenschap schoolschaak voor basisscholen georganiseerd. Acht schoolteams hadden zich via voorwedstrijden weten te plaatsen voor deze eindronde.Het schaakteam van School Kastanjelaan uit Leiderdorp rekende in de finale gedecideerd af met alle concurrenten en legde beslag op de regionale titel. De Hobbitburcht uit Alphen a/d Rijn eindigde als tweede. Op de derde plaats eindigde het schaakteam van de Regenboog uit Leiderdorp. Deze drie scholen mogen de Leidse Schaakbond gaan vertegenwoordigen op de landelijke kampioenschappen. 

Voor de regionale finale hadden zich acht schoolteams geplaatst. Uit Leiderdorp School Kastanjelaan, de Schakel en der Regenboog, uit Alphen aan de Rijn de Hobbitburcht en Via Nova  en uit Leiden Woutertje Pieterse, de Lorentzschool en de Anne Frankschool. 

Ieder team bestond uit vier spelers. Verdeeld over twee poules van elk vier teams werd er eerst geschaakt om een plaats in de finalepoule waarvoor de twee hoogst-eindigende teams per poule in aanmerking kwamen.Het was een belangrijk onderdeel van het kampioenschap, want uiteindelijk mogen de drie sterkste teams op 17 mei 2013 deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen Schoolschaak, opnieuw in Leiderdorp. Dus elk team liet zich van zijn sterkste kant zien! 

In poule A bleek de Anne Frankschool de sterkste. De Kastanjelaan eindigde gelijk met de Anne Frankschool, maar scoorde een half bordpuntje minder.

In poule B staken de Regenboog en de Hobbitburcht ver boven hun concurrenten uit.In de finalepoule wist het team van School Kastanjelaan de opwaartse lijn door te trekken. Nadat eerst de Regenboog opzij werd geschoven, werd door middel van een  2 – 2 gelijkspel tegen de Hobbitburcht de titel veilig gesteld. Hulde aan Jeroen Kortekaas, Ivan Kroetkov, Maarten Zilverentant, Haruki Mes en teamleider Remco van Lit!

De Hobbitburcht legde beslag op de tweede plaats. De Regenboog werd uiteindelijk derde. Op zaterdag 17 mei treden School Kastanjelaan, de Hobbitburcht en de Regenboog aan in de kwartfinale van het Nederlands Kampioenschap. SV Leiderdorp zal dit NK voor het vierde achtereenvolgende jaar organiseren. (RV)