Ka Ling Vinckesteijn wint LSB Meisjestoernooi

Op 9 april jl. organiseerde SV Leiderdorp namens de Leidse Schaakbond een jeugdschaaktoernooi voor meisjes van de basisscholen uit de regio. In twee lokalen van School Kastanjelaan, gevestigd in Kindcentrum De Brink, namen 26 meisjes plaats achter de borden voor dit toernooi van de Leidse Schaakbond.

De regio van de Leidse Schaakbond strekt zich uit van Noordwijkerhout tot aan Bodegraven en van Kudelstaart tot aan Voorschoten. De meeste deelneemsters waren afkomstig van de Leiderdorpse basisscholen, maar ook Voorschoten, Leiden, Zoeterwoude en Alphen hadden deelneemsters afgevaardigd.

In de wandelgangen lichtte de jeugdleider van SV Leiderdorp de achtergrond van het Meisjestoernooi toe. ‘Zeg mij niet dat meisjes niet kunnen schaken! Integendeel, hier in Leiderdorp zijn de jongens blij als de meisjes een keer niet meedoen. Dan kunnen de jongens ook eens winnen! Wij organiseren dit toernooi om meer meisjes kennis te laten maken met het toernooischaak. Waarom er meer jongens schaken dan meisjes? Dat heeft denk ik te maken met het feit dat jongens thuis eerder in aanraking worden gebracht met het schaken dan de meisjes. Er wordt te weinig gezegd: “Kom eens hier meid, ik zal je leren schaken!”

Precies om 14.00 uur namen de meisjes plaats achter de borden. De organisatie had de kinderen verdeeld in kleine groepen die waren samengesteld op basis van de leeftijd van de deelneemsters.

Nadat er vijf ronden waren afgewerkt, vond de prijsuitreiking plaats. Allereerst werden alle kinderen door middel van een uitbundig applaus beloond voor hun sportieve gedrag. Vervolgens werden de trofeeën en medailles uitgereikt aan alle prijswinnaars. Ka Ling Vinkesteijn uit Voorschoten toonde zich verrassend de sterkste. Zij wist in de laatste ronde de lokale favoriet Dianne Guis te verslaan in een rechtstreeks duel. Beide meisjes eindigden met een gelijk aantal punten, maar doordat Ka Ling het onderlinge duel had gewonnen, werd zij gekroond tot winnares van het meisjestoernooi 2014. Voor de uitreiking van de prijzen had de organisatie een speciale gast uitgenodigd. Het eremetaal werd uitgereikt door niemand minder dan de Leiderdorpse Myrre Hortensius. De kinderen waren diep onder de indruk dat zij hun prijzen kregen overhandigd door een echte meervoudige Nederlandse kampioene die bovendien meerdere keren Nederland heeft vertegenwoordigd tijdens de Europese Kampioenschappen. De meisjes werden er stil van!

De jeugdleiding van SV Leiderdorp kijkt terug op een geslaagd toernooi!

Groep 1:  
Ka Ling Vinkesteijn 4
Dianne Guis 4
Cato de Zoeten 3
Floor Leemans 2
Marieke Wagenaar 1
Mae Ling Vinkesteijn 1
   
Groep 2:  
Rikki van Haasteren 3
Kiri Arnold 3
Nienke van Es 2
Cilia Sanders
Imke Bonné ½
   
Groep 3:  
Laura Vogel 5
Suzanne Hoogewoning 4
Lieke Soullié 2
Leila El Hamel 2
Michelle ter Steeg 1
Lianne de Haas 1
   
Groep 4:  
Suzanne Nazaripour
Alexia Shih
Danièle Pieterson 1
Evy Vreeling 0
   
Groep 5:  
Jet de Zoeten 4
Chaska Pouwels
Daphne Hogendoorn 2
Lot Barendse
Sophie Bleeker 0