Op het Nederlands kampioenschap Jeugdschaken 2014 in Rotterdam is Rosa Ratsma van SV Voorschoten kampioen van de meisjes A-categorie geworden. In een bloedstollende barrage versloeg Rosa de gedoodverfde favoriete Anna-Maja Kazarian. Die barrage was nodig omdat ze gelijk warren geeindigd: beide scoorden ze 7,5 punt uit 9 partijen.

  Ook de andere deelnemers van de Leidse schaakbond presteerden goed. Sterre Kruijsen (SV Leiderdorp) werd in de meisjes C-groep gedeeld tweede (met 6 punten uit 9 partijen). Sterre boekte nog een mooi resultaat: in de simultaan van Anish Giri aan het begin van het toernooi was zij de enige van alle deelnemers die bij het afbreken van de partijen beter stond!
In dezelfde C-groep bij de meisjes behaalde Sarah van Rooden een gedeeld zesde plaats met 5 uit 9. Alisha Warnaar (D-speelster van Op Eigen Wieken) scoorde een knappe 4 uit 9 in de C-groep.
 
Ook de jongens lieten zich niet onbetuigd, maar presteerden minder goed dan de meisjes. In de A-categorie scoorde Midas Ratsma (SV Voorschoten) een voor zijn doen teleurstellende 50% score. Jip Damen werd in de A-groep gedeeld 15e met een score van 4 uit 9. Rolf Corstjens (Leiderdorp) en David Jongste (Voorschoten) behaalden een gedeeld zevende plaats in de B-groep en scoorden 5 uit 9. Tobias Koster uit Leiderdorp speelde onbevangen en pakte  de rode lantaarn in de C-groep.
 
Het NK Jeugdschaken 2014 werd gehouden in het Topsportcentrum in Rotterdam (op 50 meter van De Kuip). Een mooie plek, en de organisatie verliep vlekkeloos. Zie voor honderden foto's en alle (meer dan 500!) complete partijen: http://nkjeugd.pathena.nl/

Sterre Kruijsen van SV Leiderdorp was tijdens twee simultaansessies van Anish Giri de enige die positief stond op het moment dat de partijen werden afgebroken omdat de spelers aan het NK-jeugdschaken moesten beginnen. Giri liep langs de nog aan de gang zijnde partijen, analyseerde die en zei bij de partij van Sterre dat in deze partij zijn tegenstander echt voordeel had. Een terecht en mooi compliment!