Op 6 april jl. organiseerde SV Leiderdorp namens de Leidse Schaakbond een jeugdschaaktoernooi voor meisjes van de basisscholen uit de regio. In drie lokalen van School Kastanjelaan, gevestigd in Kindcentrum De Brink, namen 34 meisjes plaats achter de borden voor dit toernooi van de Leidse Schaakbond.


De meeste deelneemsters waren afkomstig van de Leiderdorpse basisscholen, maar ook Voorschoten, Leiden, Voorhout en Alphen hadden deelneemsters afgevaardigd. In de wandelgangen lichtte de jeugdleider van SV Leiderdorp de achtergrond van het Meisjestoernooi toe. ‘Zeg mij niet dat meisjes niet kunnen schaken! Wij organiseren dit toernooi om meer meisjes kennis te laten maken met het toernooischaak. Waarom er meer jongens schaken dan meisjes? Dat heeft denk ik te maken met het feit dat jongens thuis eerder in aanraking worden gebracht met het schaken dan de meisjes. Er wordt te weinig gezegd: “Kom eens hier meid, ik zal je leren schaken!”

Precies om 14.00 uur namen de meisjes plaats achter de borden. De organisatie had de kinderen verdeeld in kleine groepen die waren samengesteld op basis van de leeftijd van de deelneemsters. Ervaren clubschaaksters werden in aparte groepen ondergebracht. Nadat er vijf ronden waren afgewerkt, vond de prijsuitreiking plaats. Allereerst werden alle kinderen door middel van een uitbundig applaus beloond voor hun sportieve gedrag. Vervolgens werden de trofeeën en medailles uitgereikt aan alle prijswinnaars.

Rikki van Haasteren, leerling van basisschool De Schakel en lid van de plaatselijke schaakvereniging SV Leiderdorp, toonde zich de sterkste clubschaakster. Zij wist al haar partijen tot winst te brengen. Rikki mag zich daarom winnares noemen van het LSB Meisjestoernooi 2016.
De sterkste schoolschaakster bleek Liseluz Thijssen van de E.L.S. uit Leiden.

De jeugdleiding van SV Leiderdorp kijkt terug op een geslaagd toernooi!

Eindstanden LSB Meisjestoernooi 2016:

Promotie-groep:
Nr Naam Punten
1. Rikki van Haasteren 3
2. Alina Aalstein 2
3. Fabiënne Bito 1
4. Lawa Hamdi 0
En Passant-groep:
Nr Naam Punten
1. Daphne Hogendoorn 4
2. Roos Bouman 3
3. Cecilia Greville 3
4. Emma Wolters 2
5. Luna van der Werf 2
6. Nine Wolkers 1
Rokade-groep:
Nr Naam Punten
1. Sayen Ölmez
2. Anne Bouman 3
3. Annabel Vleming 3
4. Mare Wolkers 3
5. Nora Yeh
6. Soraya Bajjou 1
Konings-groep:
Nr Naam Punten
1. Liseluz Thijssen 4
2. Linde Vleming
3. Sophie Hordijk
4. Alesha Versteegen
5. Soetie Versluijs
6. Josefien Vleming 1
Dame-groep :
Nr Naam Punten
1. Suzanne Hoogewoning 5
2. Adele Fischer 3
3. Noa Wolters 3
4. Margot Wolffenbuttel 2
5. Enne Versluijs 2
6. Joëlle Schädler 0
Toren-groep:
Nr Naam Punten
1. Vienne van Hartingsveldt 5
2. Kristina Hoekstra 4
3. Julia Wolters 3
4. Sara Zahri
5. Salome Zandvliet 1
6. Milenka Versteegen ½